22 Ağustos 2016 Pazartesi

Çağımızın hastalığı; Süper kadın sendromu


Bir yanlamasına iş uygun daha iyi bir kariyere ulaşmak için yoğun uğraş sarf ederken bununla beraber evlerindeki bütün gereksinimleri eksiksiz karşılayan, bir benzeşen ve anne almak için de yoğun çaba sarf eden kadınların sorunları hakkında Medicana Konya Hastanesi Bilirkişi Psikolog F. Işıl Yenikaynak veri verdi.
Geçmişten günümüze toplum yapılarının değişmesi, teknolojinin gelişmesi, hayatımıza gelen yeniliklerle beraber bireylerin hayat şartlarını ve içerisinde bulunduğu sosyal çevresinden etkilenmesi bununla beraber bulunduğu çevreyi de etkilemektedir. Bu geçen süreçte kadının üstlendiği rollerde metamorfoz yaşanmış, bayan öbür alanlarda ayrı görevler üstlenerek aile içerisindeki sorumluluğunu iş hayatına da aktarmıştır. Günümüzde pek fazla kadın kariyer hedeflerini gerçekleştirmek için çaba göstermektedir. Kadının kendine alıştırma hayatında bir yer bularak idareli özgürlüğünü de yaşama arzusu ön plana çıkıyor. Kadın evinde ideal bir benzeyen, çocuğuna iyi bir anne, iş uygun iyi bir kariyer için büyük mücadele sarf etmektedir. Bu tempo içerisinde koşuşturan, her şeyin üstesinden gelmeye çalışan kadının mükemmeliyetçi bir yapıya büründüğü görülmektedir.

Kusursuza varmak arzusu
Kadının hayatı en ince ayrıntısına kadar yoklama altına alıp sorgulaması, her bulunduğu ortama yetme çabası ve kusursuza varmak arzusu süper bayan sendromunu ortaya çıkarmıştır.
Mükemmeliyetçi bir yapıya bürünen kadınlar süre içerisinde aile ve sosyal çevreden gelen beklentileri karşılamaya çalışırken kendilerine olan sorumluluklarını yerine getirememekte ve ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına niçin olmaktadır. Temelinde mükemmeliyetçiliğin olduğu bu sendromda kadının agresif davranışları, hırçınlık, zorlama, en iyiyi yapma isteği; çabuk öfkelenme, buhran, anksiyete (kaygı) bozukluğu, panik saldırı, obsesif kompulsif (saplantı) gibi psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir.

Süper bayan sendromunda süre içinde irtibat zayıflıyor
Sendromu yaşayan kadınlarda vakit içerisinde ailesi ve çevresindeki bireylerle olan iletişiminin zayıfladığı görülmektedir.
Aile içerisindeki irtibat zayıflığının nedeni kadının eşine ve çoğuna olan şehvetli baskısıdır. Bu sendromu yaşayan kadının çocuğunun da etkilendiği görülmektedir. Çocuğunun sosyal alanda aktif olmasını, hedeflerinin hepsini gerçekleştirmesini, sınavlarda iyi dereceler getirmesini istemesi doğrultusunda annenin çocuğuna karşı kesintisiz denetleyen, baskıcı davranışları çocukta tavır problemlerini yaşamasına neden olmaktadır. Süper bayan sendromu yaşamış annenin çocuğu da ilerleyen hayatında benzer sendromla aleyhinde karşıya gelebilmektedir. Çünkü kız çocuklarına küçük yaşlardan itibaren verilen telkinler, yetiştirilme tarzı, sosyal çevreden öğrendikleriyle beraber kız çocukları anneyi model almakta ve gelecek yaşamında aynı sorunu yaşamaktadırlar.
Süper bayan sendromu belirtileri daha çok kadının evlenmesi, çocuğuna ve eşine davranışlarıyla ve kadının yaşının ilerleyen zamanlarında meslek, kariyer, eğitim gibi
alanlarla ortaya çıkmaktadır.

Sendromunu yaşayan kadınlara karşın öneriler
- Aile içi ve sosyal çevredeki bireylerle olan iletişimi zorlaştıran ögelerin kaldırılması, içten iletişimin kurulması.
- Başkaları için yaşamaktan ziyade kadının kendine vakit ayırması.
- Kadının kendi sınırlarının farkına varması ve ulaşabileceği hedefler önüne koyması.
- Ailede ve içerisinde bulunduğu sosyal çevrede her bireyin onuru ve değeri anlayışını göz önünde tutarak bireyleri kusurlarıyla kabul etmeye niyetlenmek.
- Sorumlulukları paylaşmak, gerektiğinde yardım istemeyi anlamak.
- Maddi ve ruhsal yönden sağlığı etkileyecek olumsuzluklardan kaçınmak.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder