22 Ağustos 2016 Pazartesi

Ekmek Şişmanlatmıyor


Ekmek şişmanlatmıyor fakat neyle yediğinize emrindeki. Millet arasında şişmanlattığı söylenen ve rejim yapılırken başlangıçta azaltılan ekmek, diyetisyenler tarafından yenmesi gerektiği söyleniyor.

Çorum Devlet Hastanesi Diyetisyen Hekim Serpil Ovalı, ekmeğin tek başına kilo yapmadığını belirterek, "Ekmek mutlaka tüketilmeli, oysa dengelenmiş beslenilmelidir. Ekmek kan şekerini dengeler" diye konuştu.

Zayıflama diyetlerinde ekmek yerine yağlı ve fazla şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğini anlatan Diyetisyen Serpil Ovalı, "Ekmek beslenme grubu 3. gruptur ve tahılların içerisinde yer alır. Buğday, bulgur, çavdar, pirinç darı ve makarna bu gurup içerisindedir. Bu gıda grubunun protein kalitesi düşüktür. Diğer besinlerle birlikte et, süt, yumurta gibi ürünlerle yenmesi halinde kilo alınmasına sebep olur. Ekmekte yağ oranı düşüktür. Ekmek yerken mutlaka buğdaydan yapılmış ekmek tavsiye edilir." diye konuştu.

Millet aralarında ekmeğin şişmanlık yaptığı belirtilirken bu fikrin dürüst olmadığını ifade eden Serpil Ovalı, "Ilk Önce da söylediğim gibi ekmek tak başına kilo yapmaz, Toplum olarak çok artı meyve ve sebze yemediğimiz için zorunlu vitamin ekmekte alınabilir. Bu yüzden şişmanlamayalım diye ekmek yememezlik yapılmaması gerekir. Ekmekte dengeli ve oranlı yenmesi gerekir." diye konuştu

Serpil Ovalı, "Ekmek sebzeyle, yoğurtla, et ürünleriyle yenirse şişmanlatmaz. Lakin ekmeği makarnayla, pilavla, börekle yerseniz beslenmeyi tetikler. Bundan Böyle gönül rahatlığıyla görüyoruz ki, diyetisyenlerin diyet programlarında ekmek var. Ekmek şişmanlama için potansiyel bir tehlike değil" dedi.

Beslenme Uzmanı Ovalı,, beyaz ekmekten kaçınılıp, kepekli, çavdarlı ekmek tüketimine yönlendirmenin nedenlerine de değinirken, "Çavdarlı, kepekli unla yapılan ekmekleri biz genel olarak 40 yaş üstündekiler için tavsiye ediyoruz. Çünkü karbonhidrat, protein, amino asit, vitamin, mineral ve lifli maddeler buğday tanesinin tamamında mevcut. Beyaz ekmeğin yapıldığı 60-70-80 randımanlı unlarda öğütme esnasında bunların önemli bir kısmı kayboluyor. Yaşlılarda gıda toplam kaloriden çok bağırsak fonksiyonları, mide fonksiyonları bakımından önem kazanıyor." biçiminde konuştu

Ovalı, "Ekmek şişmanlatmaz. Günlük harcayacağı kaloriden daha artı kalori alırsanız, bunu nereden alırsanız alın kilo alırsınız. Ekmek bileşiminde yağ olmadığı için besin açısından şişmanlatmayı minimum tetikleyen bir madde. Ekmekte protein ve karbonhidrat var, bunların bir gramı 4 kalori veriyor. Yağ ise bunların iki misli, 9 kalori veriyor. Dolayısıyla ekmek yerken biz börek, makarna, pirinç, patates gibi karbonhidrat oranı yüksek gıdalarla birlikte alıyorsak doğal olarak beslenmemizi tetikliyor. Lakin ekmek sebzeyle, yoğurtla, et ürünleriyle yendiği zaman şüphesiz şişmanlatmaz." diye konuştu.

Etiket Perhiz Dinç Besin ekmek Ekmek Diyeti Ekmek kilo Aldırırmı Ekmek şişmanlatırmı Ekmek Şişmanlatmıyor Serpil Ovalı Diyetisyen Serpi Ovalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder