27 Ağustos 2016 Cumartesi

Saç Dökülmesinin Nedenleri


Saç Dökülmesinin Nedenleri; Saç dökülmesi bayan erkek ayırt etmeden en sık görülen sorunlardan biri olarak kabul ediliyor. Uzmanlara tarafından günde takriben 100 kıl kökü dökülmesi son derece sıradan. Saç dökülmesinin nedenlerini sizler için araştırdık. Saç dökülmesinden söz yapabilmek için en az 100′ün üzerinde saçın dökülmesi gerektiği belirtiliyor.

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Cildiye uzmanı Dr. Gökhan Okan, "Alışılagelmiş bir insanın başında 100 bin saç bulunur. Saç sayısı sarışınlarda yüzde 10 artı, kızıllarda yüzde 10 azdır" diyor ve saç büyümesinin üç başlıca evresi bulunduğunu belirterek şunları söylüyor:

"Anogen, katogen ve telogen safha vardır. Anogen faz, saçın faal büyüdüğü evredir. Bu evrede saçın yükselme, olgunlaşma ve farklılaşması gerçekleşir. Saç kökünde pigment yapımı olur. Saç kökünün en uzun evresidir. Kılların yüzde 90′ı anogen fazdadır. Bu evre sıradan 6-10 yıl sürer. Anogen evreyi katogen evre peşine düşüp takip eder. Bu evre kıl köklerinin kontrollü gerileme evresidir. Ortalama 14-21 gün sürer. Son safha telogen evredir. Kılların dinlenme safhasıdır. Bu evrenin sonunda kıllar dökülür. Telogen evre ortalama 30-90 gün sürer."

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesinden sorumluluk sahibi tutulan en kayda değer neden androgenik alopesi. Erkek tipi saç dökülme olarak da adlandırılan androgenik alopesi keza erkeklerde, keza de bayanlarda görülüyor. Dr. Gökhan Okan, 'Bayanlarda saçın tüm alanlarında açılma şeklinde kendini gösterirken, erkeklerde ise alından başlayıp, iki yanda belirginleşir ve başın üst kısmında belirginlik gösterir' diye konuşuyor.

Erkek tipi dökülme

Erkek tipi saç dökülmelerinde androgenlerin rolü bulunuyor. Bu herif dökülmelerin kalıtımsal alt yapısı bulunduğunu hatırlatan Dr. Gökhan Okan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Ergenlikte başlar ve yaşla birlikte artar. Bazı erkeklerde ileri yaşlarda başlayabilir. Olayın gelişiminde androgen fazlalığı ya da saç dökülme geninin mevcudiyeti rol oynar. Bayanlarda testesteron yüksekliğiyle birlikte ortaya çıkan Polikistik Over Sendromu gibi durumlarda hormonal sebeplerden nedeniyle dökülme gelişebilir. Androgen miktarı adi olsa bile saç akma geni mevcutsa, akma gelişebilir. Gen anne ya da babadan geçebilir."

Stresin dökülmedeki rolü

Saç dökülmesinde stresin büyük rolü olduğu konusunda yaygın bir kanaat bulunuyor. Bilimsel incelemeler da bunu doğruluyor. Etki mekanizması bilinmemekle birlikte, kıl kökünü çeviren sinir hücrelerindeki kimyasal aktivite değişiminin, kıl köküne zıt etki yaptığı kabul ediliyor. Dr. Gökhan Okan, "Dökülme, stres devam ettiği müddetçe sürer, stres azaldıktan sonraki birkaç ay daha devam edebilir" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Fazla sayıda etmen telogen efflizm dediğimiz genel saç dökülmesine sebep olur. Telogen faza giren kıl köklerinde fazlalık olur. Telogen efflizmaya, besinsel eksiklikler (özellikle demir), sıkı perhiz, hormonlar, yüksek ateşli hastalıklar, akut kan kaybı, kullanılan ilaçlar, tiroid hormonları ve kronik hastalıklar sebep olur. Şampuanlar, saça uygulanan kozmetikler saç köküne zarar vermektedir. Özellikle kuru saça sahip olan kişilerde kıl köklerindeki kimyasal bağlar kolaylıkla zarar görebilir. Bu faktörlerin saç dökülmesine sebep olduğu bilindiğinden bu sebeplerin araştırılması gerekir. Telogen Efflizm olan hastada etyolojik nedenler araştırılmalı, androgenik alopesi yer alan bayanlardaysa hormonal faktörlerin rolü olup olmadığı incelenmelidir."

Çare çeşitleri

Saç dökülmelerinde fazla sayıda bitki ve suyosunu ekstrelerinden hazırlanan losyon ve şampuanlar kullanılıyor. Oysa bu ürünlerin bilimsel etkinliğini kanıtlayacak bulgular bulunmuyor. Dr. Gökhan Okan saç dökülmesinin yalnız bilimsel yöntemlerle tedavi edilebileceğini hatırlatarak bu yöntemlerle ilgili şu bilgiyi veriyor:

Minoksidil:

Erkek ve bayanlarda, erkek tipi saç dökülmelerinde kullanılan bir ilaçtır. Bu ilacın yüzde 2′lik formu bayanlar, yüzde 5′lik formu ise erkekler için onaylanmıştır. Dışarıya uygulanır. Saçlı deride Minoksidil sülfite dönüşür, saçtaki damarlar genişler, bu nedenle kılların daha iyi besin ve büyümesine sebep olur.

Properia: 

Etkin maddesi Finasterid olan bir ilaçtır. Etkisini kıl köklerinin büyümesinden sorumluluk sahibi hormon olan testesteronun daha etkin hormona dönüşümünü karşılayan enzimin etkisini durdurarak gösterir. Dehidro testesteron kıl köklerinde büyümeyi durdurucu özelliğe sahiptir. 18-41 yaş arası erkeklerde kullanılır. Bayanlarda hamilelikte fetüs gelişimi üzerindeki negatif etkisinden dolayı kullanılmaz, menopoz dönemindeki kadınlarda etkisizdir.

Etiket saç Saç Bakımı Saç Dökülmesi saç dökülmesinin nedenleri saç dökülmesinin çözümleri saç dökülmesinin tedavisi erkek tipi saç dökülmesi Saç Dökülmesine Bilimsel Çare erkek sağlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder