22 Ağustos 2016 Pazartesi

Hamilelikte yememeniz gereken 10 gıda


Gebelik her şeye ekstra dikkat etmek ve dolayısıyla yepyeni bir yaşam düzenine merhaba çağrıda bulunmak aslında. Bu dönemde zararlı olan hatta zararlı olduğuna dair şüphe duyulan yiyeceklerden uzaktan durulduğu gibi saç boyasından ojeye dek özel bir dikkat gerektiriyor bir bebeği dünyaya getiriş süreci.
Fakat bazı yiyecekler var ama, bunlardan kuşkusuz 9 ay her tarafında bambaşka kalmanız gerekiyor. İşte o besinler...

1. Az pişmiş veya ham yumurta
Az pişmiş yumurta hamilelikte salmonella denilen bakteriler yoluyla farklı alanlara yönlendirilmiş bağırsak enfeksiyonlarına neden olur. Bu cins bakteriler ise gebe olan kişide ishalle sonuçlanır. Salmonella bakterisi bununla birlikte yiyecek zehirlenmelerine de yol açmaktadır. İşte bu sebepten dolayı gebelik döneminde eksik pişmiş yumurta yenmemesi gerekenler listesinde başı çekiyor.

2. Pastörize edilmemiş veya küflü peynirler
Küflenmiş ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzaktan durması gereken yiyeceklerin bir diğeri. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri mevcuttur. Pastörize sütten üretilmiş her cins beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sıkça yenmesi gerekirken, pastörize halde olmamış veya küflü bu peynirler epeyce tehlikelidir.

3. Karaciğer
Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini taşıyan bir sakatattır. Gebelik döneminde bu fazla sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple karaciğer hamilelere asla önerilmez.

4. Eksik pişmiş veya ham et
Çiğ veya az pişmiş et gebelik döneminde kuşkusuz yenmemelidir. Sebebi ise eksik pişmiş veya çiğ haldeki ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına niçin olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayıncaya değin pişirmek bu dönemde iyi olacaktır. Hem salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.

5. Kabuklu deniz ürünleri
İstiridye, midye, karides gibi ham ve eksik pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamileleik sürecinde yenmemesi önerilir. Nedeni ise çiğ deniz ürünlerin de yer alan salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilmesidir.

6. Alkollü içecekler
Bir Takım doktorlar günde yarım bardak kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımı fazla önemli sonuçlar doğurabilir.

7. Doktora danışılmadan içilen bitki çayları
Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, öğüt üzerine veya rasgele tüketildiğinde yarardan daha artı zarar getirebilir. Hamililelerde bu durum daha da uyarı edilesi bir hal alır. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını başlatabilir ya da doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu sebeple bitki çayı tketiminde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

8. Fazlasıyla şeker içeren her türlü yiyecek
Pasta ve şekerli pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker taşıyan yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Keza bu dönemde paketlenmiş hazırlanmış gıdalardan muhtemel olduğunca uzak durulmalıdır.

9. Soya ürünleri
Soya sosu ve ürünleri gebelikte kullanılmamalıdır. Soya genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına önemli zararlar verebilir.

10. Her türlü sakatat ve çiğ balık
Sakatatlardan kuşkusuz uzakta durmalısınız. Çünkü sakatatlar bakteriye en açık yiyeceklerdir. Kokoreç, beyin, suşi ve benzerlerine bu dönemde mutlaka veda etmeniz gerekiyor.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder