İnsanlara bahşedilen aynı miktarda alkol değişik faktörler yüzünden aynı etkiyi göstermez. Vücutları daha küçük ve daha pozitif yağ dokusuna sahip oldukları için genelde kadınlarda erkeklerden daha yüksek bir alkol düzeyi olma olasılığı vardır ve bu nedenle içki kadınları daha artı etkiler.
Alkolün etkileri içmeden önce yenen yemeğin miktarına da bağlıdır.Mide ne dek doymuş olursa alkolün kana geçişi böylece yavaş olur. Böylece alkolün kandaki yoğunluğu da düşük olur.
Alkol zehirlenmesi kabaca kan alkol düzeyiyle paralellik gösterir. Bu da beyindeki içki düzeyini yansıtır. Alkolik olmayanlarda 25 mg/dl üzerindeki bir kan içki düzeyinde hafif zehirlenme belirtileri ortaya çıkar; bu belirtiler aralarında duygulanım bozukluğu,düşünme yeti5mm kaybı ve hareket bütünlüğünün bozulması bulunur. 100 mg/dl nin üzerinde bir kan içki düzeyi olduğunda ise çift görme,konuşma zorluğu ve belirgin bir hareket bütünlüğü kaybı görülebilir. Alkol yoğunluğu arttıkça komaya dek gidebilen sorunlar ortaya çıkabilir.
Zehirlenme bir desilitre kanda en azından 80-100 mg alkol bulunması (80-100 mg/dl veya %0. 1)olarak tanımlanır.
Bu sınırın çok altındaki düzeylerde bile çoğu insan hareket bütünlüğünü kısmen kaybeder ve tepki gösterme süresi uzar (Mesela otomobil kullanırken beklenmedik bir durumda frene ne dek seri basabildiğiniz gibi).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder