14 Ağustos 2016 Pazar

Sperm kalitesi neden düşüyor?


Her geçen gün daha süratli akıcı yaşam, gıda biçimimizi de etkisi altına alıyor. Daha çabuk hazırlandığı için en çok tercih edilen hazırlanmış yiyeceklerden olan ve hiçbir erkeğin “hayır” diyemeyeceği şarküteri ürünleri ise hemen hemen her öğünün baş rol oyuncusu olabiliyor. Şarküteri ürünlerinin sperm kalitesini olumsuz etkilediğine dair araştırmaların olduğunu söyleyen Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nden Dr. Elif Ergin,  konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Erkek kısırlığının nedenleri arasında; hormonal ve kalıtımsal sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler ile çevresel ve kimyasal etkenler bulunduğunu söyleyen Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nden Dr. Elif Ergin, hızlı yaşam tarzının ve bu doğrultuda tercih edilen gıdaların da kısırlık üstünde etkili olduğunu vurguladı.

Dr. Elif Ergin, Harvard School of Public Health tarafından yapılan araştırmaya tarafından salam, sosis, sucuk gibi bitmiş kırmızı et ürünlerinin sperm morfolojisini olumsuz olarak etkilediğine, balık ürünlerinin ise kalitesini artırdığına işaret etti. Dr. Elif Ergin şunları söyledi: “Harvard School of Public Health doktorlarından Myriam Afeiche  tarafından  tüp bebek tedavisi gören 156 erkek üstünde gerçekleştirilen araştırma çalışması, tamamlanmış kırmızı et kullanımının sperm morfolojisini negatif etkilediği; somon, lüfer ve ton balığı gibi balık çeşitlerinin ise sperm sayısında çoğaltma sağladığı sonucu ortaya koyuyor. Araştırma çalışması, özellikle morina ve kalkan gibi beyaz etli balık çeşitlerinde bu etkinin artma gösterdiğini gösteriyor.”

Araştırma çalışmasının balık, kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin sıklığıyla da kısırlık aralarında bir ilişki kurduğunu belirten  Dr. Ergin, işlenmiş etin sperm kalitesine olumsuz etkilerinin olduğunu, buna karşın daha sık balık tüketenlerin sperm kalitesinde anlamlı artışlar sağlandığı tespitine ulaşıldığını da söyledi.  Dr. Ergin; “Sosis, salam gibi işlenmiş etleri günde 1 dilimden az tüketenlerin yüzde 30 oranında daha kaliteli sperme sahip olduğu tespitinden yola çıkılarak, balıkta bulunan yüksek çinko oranının erkek infertilitesi üstüne fazla etkisi olabileceği düşünülüyor” diye konuştu.

Sperm dostu havuç

Sperm kalitesinde ve sayısında olumlu etkileri saptama edilen bir diğer beslenme maddesinin de havuç olduğunu kaydeden Ergin, şunları belirtti: “Yapılan araştırma çalışmaları, havuçtaki antioksidanların hücresel zarlarına ve DNA’ya zarar verebilen hür radikalleri etkisiz ayla getirdiğini gösteriyor. Buna tabi olarak havuçtaki, renk veren karotenoid kimyasalı, sperm kalitesini diğer sebze ve meyvelerden daha fazla artıran bir tesir gösteriyor.”

Erkek kısırlığı basit bir testle ölçülebiliyor

Erkek kısırlığının spermiogram testi yoluyla kolaylıkla teşhis edilebildiğini söyleyen Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nden Dr. Elif Ergin, belirli tanı için 2-7 günlük cinsel diyet sonrasında yapılan sperm testi, ultrason ve hekim muayenesinin yeterli olduğunu belirtti. Sperm örneğinde rakam, hareketlilik ve morfoloji, yani şekil faktörleri değerlendirilerek tanının konulduğunu belirten Dr. Elif Ergin, bunların herhangi birinde sorun olması çocuk sahibi olmaya engel olabiliyor dedi.
 

Hızlı yaşam koşullarında besin tarzı sperm kalitesini etkiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder