15 Ağustos 2016 Pazartesi

Bu çocuklar okulda daha başarılı!


Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin, yaz tatildeyken bazı değişikliklere uğrayan alışkanlıkları her yerde düzene sokmaları gerekiyor. Özellikle besleme bu konuda büyük önem taşıyor. 

Çocukların gerek dinç ve ahenkli beslenmesi, gerekse mektep başarılarını bir basamak üste taşıması için yiyip içtiklerine çok uyarı edilmesi gerekiyor. Kahvaltının çocuklar için en önemli öğün olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, mektep çağı çocuklarda gıda hakkında data verdi.

Anne-baba çocuğa örnek olmalı

Yaz tatilinde kazanılan yeni alışkanlıklar (uyku saatlerindeki şansın dönmesi, sabah geç kalkıldığı için kahvaltı saatinin sarkması ya da öğle yemeğinin atlanması, sıvı tüketiminin ve ara öğünlerin azalması) okulların açılmasıyla yerini; yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeye bırakmalıdır.  Eksik ve baştan savma ışık halkası gelen bu gıda alışkanlıklarını düzenlemede, anne babalara büyük meslek düşmektedir. Çocuğu zorlayarak ya da ödül-cinayet yöntemiyle yok; rasyonel bir şekilde anlatarak ve onlara örnek olarak düzeni temin etmek gerekmektedir. Çocukların duyduklarından ziyade gördüklerini uyguladıkları unutulmamalıdır.

Kahvaltı alışılmışlık haline gelmeli

Çocuklar için kahvaltı en kayda değer öğündür. Sağlıklı bir kahvaltı, çocukların güne dinç başlamasını sağlamakta, gün içerisinde yapılan faaliyetlerin; anlama, seziş, anımsama ve bereketli bir şekilde olması açısından büyük siklet taşımaktadır. Kahvaltının ebeveynlerin gözetiminde, okula gitmeden yapılması önerilmektedir. Dengeli bir kahvaltının çocukların okul başarısında olumlu etkileri vardır. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda dermansızlık, uyarı dağınıklığı, baş ağrısı ve mektep başarısında düşmeler gözlemlenir. böylece kahvaltıyı alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.

Besin çantasından cevizi yetkisiz etmeyin

Dengeli bir kahvaltıda; peynir, yumurta, tahıllı ekmek, domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler mevsimine uygun bir şekilde bulundurulmalıdır. Içecek olarak da taze sıkılmış meyve suyu ve süt seçim edilmelidir. Ceviz, kahvaltılarda olması gereken, içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine asistan bir besindir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların jurnal enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Ara Sıra çeşitlilik karşılamak için çocuklara kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanına taze sıkılmış meyve suyu, taze dilimlenmiş meyve, ceviz ve fındık eklenirse kahvaltı daha tatmin edici ayla gelecektir. Çocukların sıkılmamaları açısından bazen kahvaltıda peynirli ya da sebzeli gözleme, börek veya simit de verilebilir.

Öğle yemeğinin evde hazırlanması önemli

Çocuğun okulda geçirdiği vakitlerde beslenme olanaklarını tanımak gerekmektedir. Bazı okullar tabldot seçenekleri sunmakta, bir takım okullarda ise fastfood tarzı yemeklere çocuklar çok bakımlı ulaşmaktadır. Ayrıca toplu besin yapılan yerlerde çıkan yemekler, çocukların damak tadına yerinde olmayabilir veya alışkın olmadıkları yemekleri tüketmek istemeyebilirler. Bu konuda çocuk katiyen suçlanmamalıdır. Aileler, okulda hazırlanan menüleri teftiş ederek, meydana çıkan yemekler konusunda hafıza sahibi olabilir ve çocuğun öğle yemeğini harcamak istemediği durumlarda evden götürmesi sağlanabilir. Bu durumda, tavuklu, peynirli, ton balıklı sandviçler hazırlanabilir; yanında salata, ayran, süt ya da meyve suyu gibi alternatifler sunulabilir.

Ara öğün yapmayan çocuklar daha fazla abur cubur tüketiyor

Vaktinin büyük kısmını okulda geçiren çocukların besin çantasına dinç atıştırmalıklar konulmalıdır. Aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzaktan durulmalı; bunların yerine süt, yoğurt, taze meyve, meyve suyu,  kuru yemiş, kuru meyve, peynirli sandviç, evde yapılmış kek ya da kurabiye gibi atıştırmalıklar seçim edilmelidir. Yapılan çalışmalar, ara öğün yapmayan çocukların abur cuburu daha çok tükettiğini, esas öğünleri de kimi süre atladıklarını göstermektedir.

Akşam yemeklerinde et ve sebze seçim edilmeli

Akşam yemeklerini çocuğunuzla yemeniz, sadece porsiyonunu doğru ayarlamanız gerekmektedir. Akşam yemeklerinde et ile pişirilen sebze yemekleri; süt grubundan ayran veya yoğurt; tahıl grubundan ise pilav, makarna veya ekmek beceriksiz edilmemelidir. Özellikle kalsiyum içeriği fazla olan süt ve süt ürünleri çocuğunuzun kemik ve diş gelişiminde manâlı rol oynamaktadır. Sebze yemeği ile vitamin, mineral ve karbonhidrat ihtiyacı karşılanır. Çocukların dinç beslenmesi için zorunlu porsiyon yetişkinlerin sıradan 1/3'ü kadardır. bunun dışında çocuğa fazlasını yemesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.

Küçük yaşlarda su içme alışkanlığı kazandırılmalı

Çocuklara su içme alışkanlığını minik yaşlarda kazandırmak fazla önemlidir. Okula giderken mutlaka yanlarına su şişesi koyulmalı ve gün içerisinde bunu tüketmeleri konusunda telkinde bulunulmalıdır. Sağlıklı besin alışkanlığı, çocuklara okul ve sosyal hayatta zindelik, başarı getirmektedir. Alışkanlıkların değişmesinin zaman aldığı unutulmamalıdır. Yaz boyunca serbestçe yemeye alışan çocuğun, sağlıklı bir beslenmeye geçmesi için süre gereklidir. Bu konuda ailelere düşen, onlara karşısında sabırlı ve destekleyici bir yaklaşım izlemeleridir.



Memorial Şişli Hastanesi Gıda ve Perhiz Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, okul çağı çocuklarda besin hakkında bilgi verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder