Gıda yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturuyor. Beslenme kurallarının temeli de bebeklik döneminde atılıyor. böylece bebeğin doğumundan itibaren ailenin yemek konusunda sergilemiş olduğu olumlu ve negatif davranışlar, bütün yaşamda geçerli olan alışkanlıkları da etkiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Besin ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Çocuklarımızın doğru gıda alışkanlıklarını edinebilmesi için aile fertlerine büyük görev düşüyor. ‘Çocuğum ıspanak yemeye mecbursun!’ diyen bir anne, kendisi ıspanak yemiyorsa çocukta ıspanak yeme davranışı gelişmesi mümkün değildir. bu nedenle tüm aile bireylerinin dengeli ve ahenkli besin kurallarını kendi hayatlarına uygulaması gerekiyor” diyor.
Annelerin jurnal yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı sıralayan Evrim Demirel, bu yanlışların yerine hangi içten beslenme alışkanlıklarının konulması gerektiği hakkında şu bilgileri veriyor:
BIRINCIL 6 AY ANNE SÜTÜNDE ISRARCI OLMAMAK: Bebeğin doğumundan itibaren birincil altı ay anne sütüyle beslenmesi büyük tartı taşıyor. Çünkü bu birincil 6 ayda bebeğin gelişimi ve kilo alımı tatmin edici ise anne sütü dışarıya herhangi bir ek gıdaya veya mamaya gereklilik kalmıyor. Eğer bebeğiniz anne sütünü uyumlu olarak alıyorsa hastalık durumlarında bile su, bitki çayı veya meyve suyuna gereklilik duymaz.
DOĞAR DOĞMAZ ŞEKERLİ SU SAPTAMAK: Bazı yanlış inanışlar ve bilgiler nedeniyle bebeğe doğar doğmaz şekerli su verilmesi, bebeğin arzu duygusunu yok ederek emme refleksini engelliyor.
ILAVE GIDALARA ERKEN AYLARDA AÇMAK: Eğer annenin sütü tatmin edici değilse ve bebeğin büyümesini olumsuz etkiliyorsa, hekimin kontrolünde doğum ayına yerinde mamalar ya da ilave gıdalar başlanılmalıdır. Anne sütü eksik da olsa ilave gıdalara geçiş 4. aydan itibaren olmalıdır. Gelişimi alışılagelmiş yalnızca anne sütü bölge bebeklerde 6 aydan sonradan ek besinlere başlanması uygundur. Ilave besinlere başlamanın iki asıl nedeni vardır. Birinci ve gerekli birincil niçin anne sütünün bundan böyle yeterli olamadığı gıda ögelerini aya tarafından takviye etmektir. İkinci manâlı diğer neden de bebeği katı kıvamlı olduğu değin değişik tattaki değişik besinlere alıştırmak ileriki yaşlarda daha kolay ve fazla yönlü yeme alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı, kaliteli bir yaşama hazırlamaktır.
BÜTÜN GIDALARI BLENDERDEN GEÇİRİP YEDİRMEK: Ek gıdalara geçişlerde annelerimizin yaptığı en manâlı hatalardan biri bir bir gıdaları denemeden tüm yiyecekleri karıştırarak ve pütürsüz blenderden geçirerek bebeğe vermeleridir. Anneler yedinci ve sekizinci aylarda daha pütürlü gıdaları, sekizinci ve 12. ayda ise, çatalla ezilmiş katı gıdaları bebeklerine vermelidir. Bebek yaşından itibaren de evde pişen yemeklerden yemeye başlayabilir.
BİR YAŞINDA BEBEĞE BULAMAÇ VERMEK: Annelerin beslenmede sık yaptığı hatalardan biri de, bütün yiyecekleri yaşına geldiği halde hala karışık bulamaç şeklinde vermeleridir. Bebeklerin bir yaşına gelmenden bundan böyle bulamaç biçiminde yok, besinlerin tatlarını tek tek tanıyarak ve algılayarak yemeleri gerekiyor. bir bir besinleri verdiğimizde bulamaçtaki gibi değişik gıdaları bir seferde yemediğini düşünen anneler, yaşını geçmiş çocuklarına hala bulamaç kıvamında yiyecekleri vermeye devam ederler. Fakat bebekler bir yumurtanın veya peynirin tadını ayrı olarak almalı ve ağız tadı zevkleri gelişmelidir.
BİR YAŞINDAN ÖNCE TUZLA TANIŞTIRMAK: Bebekler bir yaşına kadar bebeğe yedirilen yemeklere ve çorbalara tuz ek edilmemesi gerekiyor. Anneler yaptıkları çorbaların lezzetsiz olduğunu düşündükleri için tuz ilave ediyor. Ama bebek bir yaşına gelene dek ek edilmemesi, bir yaşından daha sonra da az tuzlu yemeklerle beslenmeleri tartı taşıyor.
TELEVİZYON KARŞISINDA, OYUN OYNARKEN YEMEK YEMEK YEDİRMEK: Yemek Yemek yeme alışkanlıkları ve düzeninin, bebeklere doğumdan itibaren aile içersinde kazandırılması gerekiyor. Annelerin çocuklarının yemek yemek yemesi için televizyon karşısında veya oyun sırasında yemek yedirmeye çalışmaları tekrar annelerin yaptığı gıda hatalarından biridir. Son yıllarda çocukluk çağındaki şişmanlığın en önemli sebeplerinden biridir. Yemeğin aileyle bununla birlikte, yemek masasında yenilmesi konusunda alışılmışlık erken yaşta kazandırılmalıdır.
SEVMEDİĞİ GIDADA ISRARCI ELDE ETMEK: Çocuklar bir yaşından itibaren ayrı olarak gıdaların tadını aldıktan sonra geliştirdikleri ağız tadı zevkiyle yemeklerde seçici olma davranışı göstermeye başlıyor. Çocukların evde o gün hangi yemek pişmişse onu tüketmesinin sağlanması gerekiyor. bu nedenle çocuklara sevmediği ya da istemedikleri için, anneleri kadar başka bir alternatif yiyecek sunulmaması yük taşıyor. Bebeğin veya çocuğun, sevmediği gıdalar konusunda çok ısrarcı olunmaması, bu gıdaların ara sıra verilmeye devam edilmesi ve pişirme yöntemlerinin de değiştirilmeleri gerekiyor.
EVDE ARALIKSIZ ABUR-CUBUR BULUNDURMAK: Çocukların kilo almaması ve sağlığa zararlı, yetkisiz beslenmemesi için bir takım gıda gruplarını konut içinde bulundurmamaya özen uygulamak gerekiyor. Bilhassa annelerin çalışmasına ast olarak çabuk hazırlanan hazır gıdalar, sosis, salam, sucuk gibi gıdaların evde çocuklar göre tüketilmemesinin sağlanmasında yarar görüyoruz. Ivedi tüketilen abur cubur gıdalar arasında bulunan cips, çikolata ve bisküvi tarzı gıdaları evde bulundurmanın yanı sıra, bu gıdalarla çocukları ödüllendirip yemek yemek yemeye desteklemek yanlıştır. Bunun yerine evde daha fazla meyve, fındık ya da ceviz gibi daha dinç atıştırmalıklar tüketilmesi sağlanmalıdır.
Annelerin günlük yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı Acıbadem Kadıköy Hastanesi Besin ve Perhiz Uzmanı Evrim Demirel sıralıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder