4 Eylül 2016 Pazar

Ağlarken boğazımızdaki yumru şehvetli ne anlatıyor?


Ağladığımızda birçok vakit boğazımıza bir yumrunun oturduğunu hissederiz. Hiç merak ettiniz mi, bu reel bir yumru mu yahut diğer bir açıklaması var mı?
Ağlarken boğazımızdaki yumru hissi ne anlatıyor?

Fazla mutlu olduğumuz anlarda veya çok üzüldüğümüzde, vücudumuz o anki hislerimize karşılık fiziksel bir tepki veriyor. Gözlerimiz buğulanıyor. Vücudumuzun bu hislerimize bir tepkisi olarak gözyaşlarımız dış dünyaya saçılıyor.
Bu çok üzgün veya mutlu hissimize; gözyaşlarımız, hıçkırıklarımızın yanısıra kimi zaman boğazıma gelip oturan bir yumru da eşlik ediyor. Peki, bu yumruya sebep olan şey nedir, niçin ağlıyoruz ve vücudumuzda neler oluyor?

110
Ağlarken boğazımızdaki yumru hissi ne anlatıyor?

Niçin ağlıyoruz?

Neden ağladığımız henüz iyice açıklanabilmiş değil, ama ağlamanın, evrimleşmemizde sözlü olmayan bir irtibat oluşturduğuna dair enerjik deliller bulunuyor. Ağlarken doğrusu verdiğimiz mesaj var.
Gözyaşlarımız çevremizdeki insanlara duygusal halimizi göstermenin bir yolu ve bu vesile ile de yardım talep ettiğimizin göstergesidir. Üzüntü, hüzün kimi zamanda sevinç hissimizin dışa vurumu olan üzgün halimizin diğer bir insan kadar teselli edilmesi, sosyal ilişkilerimizin de güçlenmesini sağlıyor.

210
Ağlarken boğazımızdaki yumru hissi ne anlatıyor?

Boyun eğme ifadesi

Oysa gözyaşlarımızın başka bir anlamı daha var. Bazı araştırmacılar, ağlamanın bir zamanlar saldırganlara karşısında boyun eğme ifadesi olarak sunulduğunu da öne sürüyorlar.
Ağlamak, bir saldırgana karşı (Muhtemelen bu bir insan. Kaba bir hayvanın aleyhinde gözyaşlarımızın anlamı olmayacaktır.) boyun eğme ifadesi olarak merhamete sebep olabilir ve hayatta kalmayı da sağlayabilir.

310
Ağlarken boğazımızdaki yumru hissi ne anlatıyor?

Cisim mekanizmamızda fiziksel olarak neler oluyor?

Fazla üzüldüğünüz ve ağladığınızda boğazınıza gelip oturan o yumru hissinin doğrusu asap sisteminizle bir ilgisi var.
Sempatik sinir sistemi gibi diğer sinir sistemlerini denetçi kapsayıcı sistem Otonom asap sistemimiz çalışmaya başlıyor ve içinde bulunduğumuz şartlı olarak vücudumuzda farklı tepkilerin oluşmasına neden oluyor. Bu sistem bununla birlikte, sindirim gibi diğer bilinçsiz vücut fonksiyonlarının yanı sıra “kaç veya kalıp savaş” tepkinizi denetim ediyor.

410

Fazla mutlu olduğumuz anlarda ya da fazla üzüldüğümüzde, vücudumuz o anki hislerimize karşılık fiziksel bir tepki veriyor. Gözlerimiz buğulanıyor. Vücudumuzun bu hislerimize bir tepkisi olarak gözyaşlarımız dış dünyaya saçılıyor.
Bu kalbi kırık ya da mutlu hissimize; gözyaşlarımız, hıçkırıklarımızın yanısıra kimi zaman boğazıma gelip oturan bir yumru da eşlik ediyor. Peki, bu yumruya sebep olan şey nedir, neden ağlıyoruz ve vücudumuzda neler oluyor?

Neden ağlıyoruz?

Neden ağladığımız hemen şimdi tamamen açıklanabilmiş yok, ama ağlamanın, evrimleşmemizde sözlü olmayan bir iletişim oluşturduğuna dair enerjik deliller bulunuyor. Ağlarken fiilen verdiğimiz mesaj var.
Gözyaşlarımız çevremizdeki insanlara hissi halimizi göstermenin bir yolu ve bu vesile ile de takviye talep ettiğimizin göstergesidir. Üzüntü, keder kimi zamanda sevinç hissimizin dışa vurumu olan gözü yaşlı halimizin diğer bir insan tarafından teselli edilmesi, sosyal ilişkilerimizin de güçlenmesini sağlıyor.

Boyun eğme ifadesi

Ama gözyaşlarımızın diğer bir anlamı daha var. Bir Takım araştırmacılar, ağlamanın çok eskiden saldırganlara karşı boyun eğme ifadesi olarak sunulduğunu da öne sürüyorlar.
Ağlamak, bir saldırgana karşı (Muhtemelen bu bir insan. Kaba bir hayvanın karşısında gözyaşlarımızın anlamı olmayacaktır.) boyun eğme ifadesi olarak merhamete sebep olabilir ve hayatta kalmayı da sağlayabilir.

Ceset mekanizmamızda bedenen neler oluyor?

Çok üzüldüğünüz ve ağladığınızda boğazınıza gelip oturan o yumru hissinin sahiden asap sisteminizle bir ilgisi var.
Sempatik sinir sistemi gibi öteki asap sistemlerini denetçi kapsayıcı sistem Otonom sinir sistemimiz çalışmaya başlıyor ve içinde bulunduğumuz şartlı olarak vücudumuzda bambaşka tepkilerin oluşmasına niçin oluyor. Bu sistem aynı zamanda, sindirim gibi diğer bilinçsiz ceset fonksiyonlarının yanı sıra “kaç veya kalıp savaş” tepkinizi teftiş ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder