17 Eylül 2016 Cumartesi

Kağıttan Kentler


Kağıttan Kentler Kitabı Hakkında Genel Bilgiler
Aynı Yıldızın Aşağı ve Alaska’nın Peşinde romanları ile tanıdığımız ABD’li yazan John Green’in 2013’te yayımlanan aşk romanıdır.

John Green, Kağıttan Kentler romanını, varolmayan bir kentten yola çıkarak yazmıştır. Harita üreticileri, ürettikleri haritaların içerisine sahiden var olmayan kasabalar yerleştirmektedir. İleride haritalarının kopyalanması durumunda haritanın kendilerine ait olduğunu kanıtlayabilmek ve telif haklarını koruyabilmek için bu yöntemi kullanmaktadırlar.

Kağıttan Kentler, 2015 yılında Jake Schreier kadar sinemaya uyarlanmıştır.

Kağıttan Kentler Kitap Özeti
Quentin, lise son sınıfa dışarı giden ve üniversite planları yapan başarılı bir gençtir. Okulun en havalı kızı olan Margo ise Quentin’in keza komşusu ayrıca de çocukluklarından beri platonik aşkıdır. Bir gün beraberken görmüş oldukları intihar etmiş olan bir adamın cesedi, her ikisinin de çocukluk anılarında önemli bir yer tutmaktadır.

Bir gece Margo, Quentin’in evlerinin önüne gider ve pencerede belirir. Ona ihanet eden arkadaşlarından intikam olmak için planları olduğunu ve bunları yapabilmek için kendisine takviye edebilecek arabası olan birine ihtiyacı olduğunu söyler. Quentin, Margo’yla daha pozitif vakit geçirebilmek için takviye etmeyi ve şoförlüğünü yapmayı kabul eder. Herkes uyuduktan sonradan birlikte yola koyulurlar.

başlangıçta Margo’nun eski sevgilisi Jase’i yakın arkadaşı Becca ile beraberken basmaya giderler ve çıplak fotoğraflarını çekerler. Margo, Becca’nın ailesini arayarak kızlarının bodrumda bir erkekle beraber olduğunu söyler. daha sonra çaktırmadan Becca’nın odasına girerek duvara M harfi yazarlar ve ihanetin sembolü olarak odasına kedi balığı bırakıp ayrılırlar.

Planlarının ikinci aşamasında Margo’nun Lacey adındaki arkadaşı vardır. Lacey’nin bu ihanetten haberi olduğunu ama ona söylemediğini düşünen Margo, ondan da intikam edinmek ister. Quentin ile beraber Lacey’nin arabasını plastik jelatinle kaplarlar ve arkadaşlıklarının bittiğine dair bir anekdot bırakırlar.

Sıra Lacey’nin sevgilisi ve okulun kabadayısı olan Parson’a kazanç. Gece el altından evine girerler ve kaşına tüy dökücü krem sürüp kaçarlar.

sonradan bir gökdelenin yüksek katlarından birşndeki buluşma odasına girerler ve Orlando’yu tepeden izlerler. Margo, Orlando’yu kağıttan bir kente benzettiğinden bahseder burada. Gecenin sonunda evlerine dönmeden önce birbirlerine sarılırlar.

Ertesi gün, Quentin aralarında farklı bir şeyler olduğunu düşünür ama Margo ne o sabahtan, ne de ertesi sabahleyin okula gelmez. Margo, arkasından ip uçları bırakarak ortadan kaybolmuştur.

Quentin, kendi odasından Margo’nun odasını görebilmektedir. Margo kaybolduktan daha sonra, daha önce orada olmayan ve kendisine bakıyormuş gibi bir his bırakan bir posteri ayrım eder. Bunun üzerine arkadaşlarını da yanında alarak çaktırmadan Margo’nun odasına girerler ve Margo’nun Quentin’e bıraktığını düşündükleri notu bulurlar. Notta bir adres yazmaktadır. Ertesi gün okulu kırıp adrese gitmeye karar verirler. Bu süre içerisinde Quentin, Margo’nun intihar etmiş olabileceğini ve bu ipuçlarının onu Margo’nun cesedine götüreceğini düşünmeye başlar. Çünkü Margo, çocukken buldukları beden gibi kendi bedeninin de sıradan ırk tarafından bulunmasını istemediğini söylemiştir.

Margo’nun bıraktığı adrese vardıklarında terk edilmiş bir harita dükkanı bulurlar. Buradaki ip uçlarından yola çıkarak, harita üreticilerinin telif hakkı için haritalarına ekledikleri hayali kentlerden biri olan Agloe şehrini keşfederler ve Margo’nun orada olduğuna inanırlar. Margo’nun onlara verdiği süreden geriye doğru sadece 21 saat kalmıştır. Fakat o şehre varmak yaklaşık 23 saatlerini alacaktır. bu nedenle çabuk bir otomobil yolculuğuna koyulurlar.

Quentin, ipuçlarını takip ettiği zaman içinde, yıllardır tanıdığı Margo’dan farklı bir Margo’yu keşfeder. Onu tekrar karşı gördüğünde hangi Margo ile karşılaşacağını merak eder. Sonunda Agloe adlı gerçek dışı kente vardıklarına onları bekleyen bir sürpriz vardır. Kendileri için bırakılan ipuçları yerine, silinmeye çalışılan izler olduğunu ayrım ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder