4 Eylül 2016 Pazar

Budapeşte Gezilecek Yerler


Köprüler ve heykeller şehri Budapeşte gezilecek yerler bakımından Avrupa’nın zengin şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarihi şehirde ziyaret edilebilecek yapıların pozitif olması tatile başlamadan önce gezilecek yerler listesi yapılmasını mecburiyet haline getiriyor. Sizin için altında sıraladığımız yerleri gezi listenize ekleyerek Budapeşte’nin güzelliklerine tanık olabilirsiniz.

Budapeşte Gezilecek Yerler

Budapeşte Gezilecek Yerler Listesi

Yıllarca Osmanlı hakimiyetinde kalan Budapeşte Ruslar göre yapılan metro hattı ve otobüs seferleri doğruca refah ile gezilebiliyor. Sizin için listelediğimiz ve toplu ulaşımı kullanarak ulaşabileceğiniz tarihi yapılar, birbirlerine yürüyüş mesafesi uzaklığında bulunuyor.

1. Parlamento Binası

Parlamento Binası

Neo-Gotik mimari tarzı ile 1884’te yapımına başlanıp, 1902’de tamamlanan Parlamento Binası (Országház) görkemi ile ziyaretçilerini büyülüyor. 18 bin metrekarelik alanı, heykellerin süslediği odaları ve 20 kilometre uzunluğundaki merdivenleri ile uyarı çeken inşa, yakma baştan sona akşam saatlerinde büyüleyici bir görünüme kavuşuyor. Mecliste oturum olmadığı zamanlarda ziyarete açılan binaya metro kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz.

2. Aziz Stefan Bazilikası

Aziz Stefan Bazilikası

1851 yılında Miklós Ybl’ın planlarına alt kalınarak József Kauser tarafından inşa edilen inşa 1905 yılından beri Katolik kilisesi olarak hizmet veriyor. Macaristan’ın ilk kralının adı ile anılan bazilikada (Szent István-bazilika) ülkenin en kutsal hazinesi yer alıyor. Neo-klasik mimarinin başarılı örneklerinden biri olan yapının kubbesinden bütün Budapeşte görülebiliyor. Sene içerisinde birçok konserin yapıldığı tanrısal mekânın çevresinde restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları bulunuyor.

3. Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı

Budapeşte gezilecek yerler listemizde yer verdiğimiz Kahramanlar Meydanı, Macar tarihinde manâlı farzedilen kişilerin heykelleri başta edinmek üzere birçok heykele ve bir anıt mezara konut sahipliği yapıyor. Macarların yurt edinmelerinin 1000. yılı anısına 1896-1929 yılları aralarında inşa edilen ve yerel adı Hősök tere olan meydanın civarda termal tesisler ve hayvanat bahçesi bulunuyor. Meydanı gezdikten daha sonra dilerseniz arka tarafındaki kalenin bahçesinde dinlenebilirsiniz.

4. Vajdahunyad Kalesi

Vajdahunyad Kalesi

Macarların yurt edinmelerinin 1000. yılı anısına yapılan bir öteki inşa olan Vajdahunyad Kalesi, (Vajdahunyad vára) Kahramanlar Meydanı’nın anında ardından yer alıyor. Roma, Gotik, Rönesans ve Barok mimari stillerinin izlerini içeren kalenin bahçesinde yaz aylarında konserler ve müzik festivalleri düzenleniyor. Günümüzde tarım müzesi olarak kullanılan binanın bahçesi 7/24, müze bölümü pazartesi hariç her gün ziyaret edilebiliyor.

5. Zincirli Köprü

Zincirli Köprü

İngiliz mimar William Tierney Clark’ın tasarımı kullanılarak Baron György Sina’nın finansal desteği ile İskoç mühendis Adam Clark’ın önderliğinde yapı edilen inşa kentin ilk taş köprüsü unvanını taşıyor. Tuna nehri üstünde yer alan ve şehrin iki kayda değer bölgesini birbirine bağlayan Zincirli Köprü (Széchenyi lánchíd) akşam devreye giren yakma baştan sona ziyaretçilerini büyülüyor.

6. Buda Kalesi (Budin Kalesi)

Buda Kalesi

Dilimizde Kızılhisar ismiyle de anılan Buda Kalesi (Budavári Palota) 1987 yılında beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 1265 yılında inşa edilen ve ardından birçok defa onarım görebilen kale Osmanlı kültüründen izler taşıyor. Şehre baskın bir üstte olduğu için büyülü bir manzaraya sahip olan yapının bir bölümü günümüzde tarih müzesi olarak kullanılıyor. Kale içerisindeki eski saray kalıntısı ve Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen kilise tatilciler göre yoğun alaka görüyor.

7. Matthias Kilisesi

Matthias Kilisesi

Matthias Kilisesi (Mátyás-templom) Buda Semti’ndeki Kale Bölgesi’nin kalbinde yer alıyor. ilk olarak Macar Kralı 1.Stefan göre 1015 yılında yaptırılan ve bugünkü haline 15. yüzyılda yapılan inşaat çalışmalarından sonra kavuşan inşa, Barok mimarisinin şehirdeki önemli örneklerinden sayılıyor. Mimarisi ve tarihi ile Budapeşte tarihinde manâlı bir yere sahip olan kilisede düzenlenen müzik organizasyonları ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

8. Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

Fisherman's Bastion

Matthias Kilisesi’nin ön tarafında yer alan Balıkçı Tabyası (Halászbástya) eşsiz manzarası ile şehri kuşbakışı görmek isteyen turistlerin Budapeşte gezilecek yerler listelerinde kendisine yer buluyor. Mimar Frigyes Schulek tasarımı ile 1895-1902 yılları arasında inşa edilen yapının 7 kulesinden Tuna Nehri, Margaret Adası, Peşte ve Gellért Hill görülebiliyor. Şehri gezmeye gelen tatilcilerin yoğun alaka gösterdiği tabya günün her saati gezilebiliyor.

9. Gellért Hill

Gellért Hill

Gellért Hill (Gellért-hegy) sesli rehberlik hizmeti bir uçtan bir uca tarihi hakkında kolayca veri edinilebilen mağara kilisesi, tarihi anıtı, hisarı ve manzarası ile ziyaretçilerine müthiş bir tecrübe yaşatıyor. Otobüs ile ulaşabileceğiniz doğal seyir yeri geniş gezinti yolları tamamen rahatlıkla gezilebiliyor. Türkçe ismi Gürz İlyas Bayırı olan tepenin üzerindeki yapıların tarihi ortaçağın başlangıcına kadar uzanıyor.

10. Széchenyi Termal Hamamı

Széchenyi Termal Hamamı

Avrupa’nın en büyük termal tesisleri aralarında farzedilen Széchenyi Termal Hamamı (Széchenyi-gyógyfürdő) dışarıda yer alan havuzu ile tatilcilerin hoş vakit geçirmelerini sağlarken, termal suyunun içeriği ile eklem rahatsızlığı olan bireylere tedavi amaçlı hizmet veriyor. Mimar Győző Czigler tarafından tasarlanan, 1913 yılında yapı edilen yapı sularının yatıştırıcı ve tedavi edici etkisinin yanı sıra mimarisiyle de tatilcileri kendisine çekiyor.

11. Opera Binası

Budapeşte Opera Binası

19. yüzyılda Macaristan’ın önde gelen mimarlarından biri olan Miklós Ybl kadar tasarlanan, 1875 yılında yapı edilen Opera Binası (Magyar Állami Operaház) 1884 yılından beri sanatseverlere hizmet veriyor. Andrassy Caddesi’nde bulunan bina mimarisinin güzelliği, sene içerisinde sergilenen performansların etkileyiciliği ve salonun her yerinden rahatlıkla görülebilen sahnesi sayesinde şehrin ziyaret edilmesi gereken noktalarından biri haline geliyor.

12. Gül Baba Türbesi

Gül Baba Türbesi

Budapeşte gezilecek yerler tavsiyelerimizin arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın daveti ile Budin seferine katılan ve şehirde 10 yıl yaşamış Gül Baba’nın türbesi yer alıyor. 1543-1548 yılları aralarında Budin Beylerbeyi Mehmet Paşa göre yaptırılan yapı Orta Avrupa’daki önemli Osmanlı eserleri arasında sayılıyor. Macarca ismi Rózsadomb olan Gültepe’de bulunan türbe gürültüsüz ve ağırbaşlı ortamı ile ziyaretçilerine refah veriyor.

13. Dohany Sokağı Sinagogu

Dohany Sokağı Sinagogu

1854-1859 yılları aralarında mimar Ludwig Förster’in tasarımı ile yapı edilen sinagog (Dohány utcai zsinagóga/nagy zsinagóga) Avrupa’nın en büyük, dünyanın 2. büyük sinagogu unvanını taşıyor. İç tasarımının bir kısmı Frigyes Feszl kadar gerçekleştirilen dini inşa Budapeşte’deki birçok ibadet yerinde olduğu gibi dağıtılmış konserlere, sergilere ve gastronomi etkinliklerine konut sahipliği yapıyor. Dohany Sokağı Sinagogu’nun yanında yer alan müze Yahudi kültüründen örnekleri ve Yahudi soykırımı ile ilgili belgeleri barındırıyor.

14. Büyük Kapalı Pazar

Büyük Kapalı Pazar

Büyük Kapalı Pazar (Nagyvásárcsarnok) keza alışveriş yapmak, keza de şen vakit devretmek isteyenlerin ilgisini çekiyor. Tasarımı ve inşası mimar Samu Pecz göre 1897 yılında gerçekleştirilen pazar yeri içerisinde satılan yiyecekler ve mimarisi ile ziyaretçilerini memnun ediyor. Gastronomiye meraklı tatilcilerin Macaristan’da yetiştirilen ve avlanan gıda maddelerini bulabileceği pazarda dünya mutfaklarına karşın etkinlikler düzenleniyor.

15. Margaret Adası

Margaret Adası

Tarihi yapıları ve parkları ile meşhur Margaret Adası (Margit-sziget) şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta bulunuyor. İki ayrı köprü ile şehre bağlanan ada adını Macar kralı IV.Béla’nın kızından alıyor. Çoğu kiliseye ve manastıra ev sahipliği yapan Margaret Adası kuzey kısmındaki konaklama yerleri ile tatilcileri şehrin kalabalığından uzak tutuyor. Geniş parklarında koşu ve yürüyüş yapabileceğiniz adada gezilecek yerler arasında tarihi su kulesi, Centennial Kulesi ve açık hava tiyatrosu bulunuyor.

Budapeşte’de Gezilecek Öteki Yerler

Yukarıda adı geçen yerler Budapeşte’de gezip görmeniz gereken en kayda değer seyahat noktaları. Bunlar dışında fırsatı olan şehirdeki şu noktaları da görebilir: Andrássy út Caddesi, Vaci Utca Caddesi, Tuna kıyısındaki ayakkabılar (Shoes on the Danube Promenade), Royal Palace, Memento Müze/Park, Macaristan Ulusal Müzesi (Hungarian National Museum), Terör Evi Müzesi (House of Terror Museum), Castle Hill (Varhegy), Budapeşte Tarih Müzesi (Budapest History Museum), Aquincum (Aquincum Museum), Estargon Kalesi (Esztergomi vár).

Budapeşte’de Nerede Kalınır?

Budapeşte gezilecek yerler ve konaklama imkânları ile ziyaretçilerine kusursuz bir tatil deneyimi yaşatıyor. Şehide bulunan 2.396 tesis tatilcilere üst düzey hizmet etmek için hizmet kalitelerini sürekli olarak yukarıda tutuyor.

Budapeşte’de bulunan konaklama yerlerini detaylı bir şekilde analiz etmek ya da rezervasyon yaptırmak için derhal Booking.com adresini ziyaret edin! Tıklayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder