4 Eylül 2016 Pazar

Sundar Pichai Kimdir ? Görevi Nedir ?


Sundar Pichai 2015 Ağustos ayından beri Google firmasının CEO’sudur. 1972 Hindistan Chennai doğumlu olan Sundar Pichai evli ve iki çocuğu vardır. Pichai 43 yaşındadır, eşinin adı Anjali’dir. Kendisi CEO görevine getirilmeden önce Google’da ürün geliştirmeden sorumluydu.

Sundar Pichai Kimdir ?

Sundar pichai

Sundar Pichai

Dört karakter bir ailenin büyük çocuğu olan Pichai, Hindistan’da 2 odalı bir apartman dairesinde yaşıyordu. Ne arabası de televizyonu olan bu yoksul ailenin zeki çocuğu eğitim hayatında çok başarılıydı. Okulda kriket takımının kaptanı olan Pichai’nin teknoloji ile tanışması babası tamamen olmuştur. Babası (Lakshmi) General Elektrik firmasında elektrik mühendisi olduğu için kendisine aralıksız çalıştığı fabrikadan hikayeler ve zorlukları anlatırmış.

Pichai, Hindistan’da IIT üniversitesinde maden bilimciliği fakültesinden başarılı bir şekilde eğitimini tamamladıktan daha sonra 1993 yılında Amerika’ya yerleşmiştir. Stanford Üniversitesinden yüksek lisans bursu şampiyon Pichai, meslek hayatına bir lahza önce girmek için okulu bırakmıştır. Amerika’da mühendis olarak ilk çalıştığı firma Applied Materials’dır. Sonra bu firmada mahsul müdürü görevini üstlenmiştir.

Sundar Pichai

Sundar Pichai Google’ın CEOsudur

2002 yılında Wharton Business School’da MBA’yi tamamladıktan sonra McKinsey firmasında danışman olarak göreve başlamıştır. 2004 yılında Google firmasına katılan Pichai burada Google’un arama araç çubuğunu geliştirmiştir. Sonradan firmanın kendisine ait bir internet gezgini (Google Chrome) yapmasını öneri etmiş ve Larry Page’den büyük takviye almıştır. O zamanın CEO’su Eric Schmidt ise tarayıcı pazarına Microsoft Internet Explorer ve Mozilla Firefox baskın olduğu için Pichai’nin fikrini saçma bulup aleyhinde çıkmıştır.

Fakat zeka bir ürüncü olan Pichai’nin geliştirdiği Chrome Browser ile Google bu pazardan da büyük bir pay kapmış ve Eric Schmidt’in itibarı sarsılmıştır.

Sundar Pichai’nin Google’daki Başarısı

Pichai Google Chrome ve Chrome OS ürünlerinin geliştirilmesinde çok kayda değer rol oynamıştır. Firefox ve Internet Explorer’dan yıllar sonradan çıkmasına karşın bugün Chrome’un pazar payı %20 civarındadır.Gmail, Google Drive ve Google Maps ürünlerinin geliştirilme süreçlerinde de bulunmuştur.Pichai Andy Rubin’in geliştirdiği Android işletim sisteminin Google’a ayrıntılarıyla entegre olmasını karşılayan kişidir.Eylül 2014’de Hindistan’da Android One ürününü piyasa çıkaran Pichai’nin adı ilk bu zaman bütün dünyada duyulmuştur.Larry Page Pichai’nin başarılı bir ürüncü olduğunu farketmiş ve CEO’luk görevine onun getirilmesi için büyük takviye vermiştir.Larry Page’in Google’ı yeni kuracağı şemsiye firma olan Alphabet’in altında pozisyonlama arzusu yüzünden Google’daki CEO’luk görevini Pichai’ye bırakmıştır.Sundar Pichai 14 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan San Bernardino saldırısı için terröristlerin telefonunun kilidini açmayan Apple’ı suçlamıştır.

Alphabet Inc bu makalenin yayımlandığı vakit dünyanın en değerli firması olmuştur. Şirketin çatısı altındaki firmalar: Google, Google X, Google Fiber, Google Ventures, Google Capital, Calico ve Nest Labs.

ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dosyalarının incelenmesi sonucu ortaya meydana çıkan bir haber kadar Sundar Pichai‘nin borsada 20 milyon dolar değerinde hissesi ve Alphabet Inc çatısı aşağı toplamda 65 milyon dolar değerinde hissesi bulunmaktadır.

17 Şubat 2016’da yapılan bir işlemde Pichai Alphabet’e ait 4000 hisseyi 2.8 milyon dolara sattı ve toplam hissesi 99610’a düştü. Bu tarihte bir hissenin değeri 700 dolardı. Forbes dergisinin yaptığı bir habere tarafından Sundar Pichai’nin esas amacı önümüzdeki yılları içinde Google’ı en ince ayrıntısına kadar yapay akıl odaklı bir eksene yerleştirmek. Yani mobile öncelikli bir dünyadan suni zeka öncelikli bir düzene aşmak. Bu başkalaşım sanal hakikat cihazlarının da yaygınlaşmasıyla önümüzdeki senelerde daha pozitif hissedilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder