17 Eylül 2016 Cumartesi

Mart Menekşeleri


Bir kadının yüreği sırlarla doymuş bir denizdir...

Gerçek aşkı yaşadığına inanan meşhur yazan Emily Wilson, kocasının diğer bir kadını ona seçim ettiğini öğrenince, hayal kırıklığına uğrar. Bütün bu olanlara rağmen gerçi tek bir damla gözyaşı dökmez.

Büyük yengesi Bee, Mart ayını Bainbridge Adası'nda geçirmesi için onu gösteri eder. Emily ruhunda açılan yaraların iyileşmesi umuduyla, bu teklifi kabul eder.

Adanın gizemli havasıyla huzuru yakalamaya çalışan Emily, 1943 yılında yazılmış kırmızı kadife astarlı bir jurnal bulur. Bu jurnal onu geçmişin tozlu sayfalarına hapsolan hakiki bir aşk hikayesine ve altmış yıllık bir aile sırrına götürecektir...

Umudun, hüznün ve pişmanlığın bir arada işlendiği büyüleyici bir roman… Ilk kitabı Mart Menekşeleri ile Library Journal En İyi Kitap Ödülü'ne layık görülen Sarah Jio, insan kalbinin, ne değin hatalı olursa olsun sevdiklerimizi her zaman affedeceğini eşsiz bir dille anlatıyor.

"Aşk, tarih ve gizem… Daha ne olsun? Mart Menekşeleri, geçmişimizin er veya geç sürprizlerle karşımıza çıkacağını hatırlatan harikulade bir roman."
Jodi Picoult

"Tarih, gizem ve aşkın bir karışımı… Bu romanı elinizden düşüremeyeceksiniz."
Library Journal

Hissi aşk hikayelerinin usta kalemlerinden bir adam başına olan Sarah Jio Mart Menekşeleri isimli romanı ile tekrar okurlarını içten etkiliyor.

Emily Wilson başarılı bir yazardır ve özel hayatında hakiki aşkı bulduğuna inanarak mutlu bir şekilde yaşar. Ama bir gün acı hakiki ile yüzleşir ve hayatının aşkı olduğuna inandığı adam onu bambaşka bir kadın için terk eder. Büyük hüsran yaşaran Emily’nin imdadına yengesi Bee yetişir.

Bee onu Mart ayında birlikte Bainbridge adasında tatil yerine getirmek için çağırır. Yaşadığı acıdan yürüyüp gitmek için bu iyi bir fırsat olarak gören Emily adanın yolunu miktar. Burada onu bir sürpriz beklemektedir. Eline 1943 yılında yazılı eski bir jurnal geçer. Günlüğü okumaya başladığında ise kendisinin yaşadığını düşündüğü reel aşkın doğrusu ne değin ayrı bir şey olduğunu keşveder.

Emily Wilson kocası Joel’le birlikte New York’ta yaşamaktadır. Emily ünlü bir yazardır. Lakin bir süredir hiçbir şey yazamıyordur. Emily buna çok üzülür. Joel diğer bir bayan için Emily’i terk eder ve boşanırlar. Emily bu duruma fazla üzülür. Çünkü o Joel’i seviyordur. Emily’nin arkadaşı Annabelle kendisini toparlaması için ona yengesinin yanında, adaya, gitmesini tavsiye eder. O sırada Emily yengesi Bee’den mektup alır. Bee onu adaya gösteri eder. Emily de ani bir kararla valizini hazırlar ve adaya gider. Emily mart ayı boyunca adada kalmaya kararlıdır. Emily adaya uzun zamandır gelmemiştir ve adayı fazla özlediğini ayrım eder. Emily adada Bee’inin komşusu Henry ve Jack ile tanışır. Bee, Emily’nin bu kişilerle görüşmesinden hiç hoşnut olmaz. Emily kaldığı odadaki çekmecede bir günlük bulur ve bu günlüğü okumaktan kendisini alamaz. Birincil sayfalarını okuduğunda bu jurnal onu fazla etkiler.

Emily ertesi gün Bee’nin en yakın arkadaşı Evelyn ile tanışır. Bee’nin olmadığı bir an Evelyn’e bu günlükten bahseder. Evelyn ona günlüğü okumasını ama Bee’ye söylememesini ister. Lakin Emily’nin sormasına rağmen başka data vermez. Emily’nin bu günlüğe olan ilgisi gittikçe artmaya başlar. Bu sırada Emily’nin Jack ile olan arkadaşlığı da ilerler.

Emily her gün günlüğü okur. Günlük Esther adında bir kadın göre yazılmıştır. Esther ve Elliot büyük bir aşk yaşamışlardır ve nişanlanmışlardır. daha sonra Esther, Elliot’u diğer bir kadınla görür ve onu dinlemeden onu terk eder. Elliot’un bütün çabalarına karşın onunla barışmaz. Elliot bunun üzerine askere gider. Esther diğer bir adamla evlenir. bir de kızı olur. Esther Elliot’u hala seviyordur. Aralıksız ondan haber bekler. Elliot Esther’e bir mektup gönderir ve onu hala çok sevdiğini söyler. Elliot sonradan askerden döner. Esther bunu arkadaşı Frances’cilt öğrenir. Elliot Esther’e bir anekdot bırakır ve gece onu beklediğini gelmezse de ümidini ayrıntılarıyla keseceğini söyler. Esther kocası Boby uyuduğunda Elliot’un yanında gider. O gece orada Esther kocasını aldatır. sonra bu ihanetini kocasına söylemeyi düşündüğü zamanlarda kocası hastalanır ve ona bir şey söyleyemez. Bu zamanlarda Esther’in destekçisi arkadaşı Rose olur. İlerleyen zamanlarda Esther hamile olduğunu öğrenir. daha sonra kocası Boby onun ihanetini öğrenir ve onu evden kovar. Esther arabaya binip Elliot’un evine gider fakat Elliot evde yoktur. sonra arkadaşı Frances’e gitmeye karar verir. Frances’in evine gittiğinde Elliot’un da orada olduğunu görür. Onların birlikte olduğunu düşünür. Arabasına biner ve oradan ayrılır. Elliot ve Frances de son anda onu ayrım ederler ve peşinden giderler. Onlar geldiğinde Esther arabasını uçuruma dürüst sürer ve uçurumdan düşer. Elliot onu kurtarmak ister fakat Frances onu götürür. Frances bu arada orada liseden beri Esther’e aşık olan Billy’i görür.

Emily Esther’in kim olduğunu fazla merak eder lakin kimse ona data vermez. Emily ile Jack arasındaki arkadaşlıkta ilerler. İkisi de birbirini seviyordur. Kanser hastası olan Evelyn hayatını kaybeder. Bee ve Emily buna fazla üzülür. Evelyn’in cenaze töreninde Emily Jack’in büyükbabasını görür. Emily Esther ve Eliiot hakkında incelemeler yapmaya başlar. Emily öğrendikleri karşısında şok olur. Çünkü araştırmaları sonucunda Esther’in kocası Boby’nin büyükbabası olduğunu öğrenir. Esther de Emily’nin hakiki büyükannesidir. Emily o hikayenin onu niçin pek ilgilendirdiğini anlar. Emily, Esther’in hayatını yazmaya başlar. Artık yazarlık yeteneğine kavuşmuştur. Ertesi gün Emily’i Elliot arar ve karşılaşmak istediğini söyler. Emily görüşmeye gider. Gittiğinde Elliot’un Jack’in büyük babası olduğunu görür. Elliot ona tüm hikayesini anlatır. Emily günlükte yazar isimleri sorar. Elliot Frances’in Bee, Rose’un Evelyn, Billy’nin de Henry olduğunu öğrenir. Elliot Esther’in kendisi ve Bee yüzünden öldüğünü söyler. O günden sonradan Bee ile hiç görüşmediklerini söyler. Emily ikisinin namına da çok üzülür. Emily bu öğrendikleri sonrasında kitabını yazmaya devam eder. Emily öğrendiklerinin ona sürekli acı verdiğini anlar. Daha bir ay olmamasına karşın adadan ayrılmaya karar verir. O gece Jack’i arar ama telefonu bir kadın açar. Bunu üzerine Emily Jack’e haber vermeden adadan ayrılır. New York’a döndüğünde eski eşi Joel ile görüşürler. Joel, Emily ie barışmak ister. Lakin Emily barışmamak konusunda kararlıdır. Emily bir mektup alır. Mektup Henry’den gelmiştir. Henry de mektupta Esther hakkında bildiklerini anlatır. Esther’in o gece ölmediğini söyler. İntihar’ın bir oyun olduğunu onun kazadan kurtulduğunu söyler. Onunla uzun yıllar mektuplaştıklarını ama sonra mektupların kesildiğini söyler. Henry onun öldüğünü düşünüyordur. Tüm mektupları da Emily’e gönderir. Emily bu mektubun ardındaki Jack’ten de bir mesaj alır ve adaya gitmeye karar verir. Adaya gittiğinde öğrendikleri Emily’nin kitabının son bölümünü yazmasını sağlar ve Emily kitabını tamamlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder